Dil Seçimi :
İlgili Bakanlıklar
Haberler
Sağlık Turizminde Vergi İndirimi
Yazı Boyutu:






Sağlık Turizminde  Vergi İndirimi
  Son  Dönemlerde hızla yükselen sektör olan Sağlık Turizmine bir destekte Maliye  Bakanlığından geldi.

        Sağlık  alanında faaliyet gösteren ve Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet  veren işletmelerin, bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın yüzde 50'si de  beyanname üzerinden indirilebilecek. Bakanlar Kurulu, yüzde 50 oranını, hizmet  alanları itibarıyla sıfıra kadar indirmeye ya da yüzde 100'e kadar artırmaya  yetkili olacak.
  Yatırımcıların vergi nedeniyle karşılaştığı mali yükler azaltılacak.

        31.05.2012  tarihinde meclisten çıkan torba yasada kesinleşen Sağlık Turizminde vergi  indirimi kanun metni aşağıdadır.

 

AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUN İLE BAZI
  KANUNLARDA  DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

 

 

           Kanun No.  6322                                                    Kabul Tarihi: 31/5/2012

Yatırımcıya devlet desteğini artıran kanun Maliye Bakanlığı  tarafından yayınlandı.
  Madde 9  
  13. Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni  ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt  dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama,  muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti alanlarında  faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine  tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşmiş  olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde  ettikleri kazancın %50’si. Bu indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya  benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır. Bu bentte  yer alan oranı, hizmet alanları itibarıyla sıfıra kadar indirmeye veya %100’e  kadar artırmaya Bakanlar Kurulu, bu bendin uygulamasına ve denetime ilişkin  usul ve esasları belirlemeye ilgili bakanlıkların görüşünü almak suretiyle  Maliye Bakanlığı yetkilidir”,


  Böylece  hükümetin son dönemlerde Sağlık Turizmiyle ilgili yasal düzenlemelerine  ilaveten bu vergi indirimi de sektörün yüzünü güldürdü.



-KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİNİN GÖRÜŞE SUNULMASI HAKKINDA-

15 Haziran 2012’de vergi indirimiyle ilgili kanunun yürürlüğe girmesinin ardından Şimdi de ‘Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’(Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 7) görüşe sunulmuştur. 6322 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa göre; Türkiye’de yerleşik olmayan kişilere ve kurumlara Türkiye’den verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan; mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50’sinin beyan edilen kurum kazancından indirilebileceği belirtilmekle birlikte kanun ve ilgili tebliği ile ilgili yerine getirilmesi gereken hususlar aşağıdaki gibi sıralanmıştır ;
1) Şirketlerin faaliyet konusunun ana sözleşmelerinde belirtilmesi ve gerekli belgelerin ilgili makamlardan alınması.<
2) Eğitim ve sağlık hizmetlerinin yurt dışında ikamet edenlere Türkiye’de verilmesi.
3) Faturanın ilgili kişi ve kuruma ayrıntılı pasaport,şirket bilgisi ve ikametgah bilgileri girilerek kesilmesi.
4) Uzaktan erişim imkânları kullanılarak verilen hizmetten yurt dışında yararlanılmış olması.
5) Hizmet konusuyla ilgili gider masrafları çıkıp net kazancın üzerinden %50 düşülen rakamın beyan edilmesi, düşülecek vergi rakamının ilgili bakanlar kurulu kararıyla %0 ile %100 arasında değişebilmesi.
Yukarı da mevzu bahis 6322 sayılı Kurumlar Vergisi kanunu ve ilgili tebliği Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 7) http://www.gib.gov.tr/index.php?id=428&tx_ttnews[tt_news]=2160&tx_ttnews[backPid]=193&cHash=d0898a48df web adresinde görüşe sunulmuştur.
Görüntülenme Sayısı:4364
Tasarım ve Teknoloji : Aren Tanıtım