Sağlıkta Dönüşüm
112 Ambulans Hizmetleri
112 ACİL AMBULANS HİZMETLERİ
Acil hastalarda her geçen saniyenin önemli olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bu paralelde başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere bünyesinde bulundurduğu birimler ile bu birimlerde görevli kişiler tarafından verilen hizmetlerde son sekiz yılın verilerine bakıldığında başarılı işlerin çıkarıldığını görmek mümkün.
Artık şehirlerimizde vakaların % 93’une ilk on dakikada, kırsal alanda vakaların % 96’sına ilk otuz dakika içinde müdahale edilebiliyor. 2002 yılında kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın sadece % 20’si 112 acil hizmetlerinden yararlanmaktaydı. Bugün ise kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın %100’ü bu hizmetten yararlanmaktadır.
Acil Servisler Her Yerde!
2002 yılı sonunda 618 olan tam donanımlı 112 ambulans sayısı 2011 itibariyle 2782’ye çıkarıldı. Ambulanslar, sadece nicelik yönünden değil, nitelik yönünden de gelişme kaydetti. 2002 yılı sonunda 481 olan 112 istasyon sayısı ise sekiz yıl içinde 1.627’e çıktı. Acil Sağlık Hizmetlerinde Sağlık Bakanlığı’nın hedefleri aştığı bilinmekte. Ülkemizin her noktasında vatandaşlarımız 112 acil hizmetinden yararlanmaktadır.
Tüm Ambulanslarla Rekor Hastaya Hizmet
Yine Türkiye geneline bakıldığında 2001 yılı içinde bir günde 740 vakaya müdahale edilmişken, 2009 yılında bir günde yaklaşık 5 bin kişiye hizmet verildiği takip edilmiştir. Taşınan vaka sayısı 2011 itibariyle 2milyon 700 bine ulaşmıştır.
Daha Hızlı ve Daha Yaygın Hizmet
112 Acil hizmetlerinden yararlanan kişi sayısı 2002 yılında 350 bin iken, 2010 yılında 2,1 milyon kişi bu hizmetten yararlanmıştır. Böylece 2002 yılına göre altı kat artış sağlanmıştır. Bu rakam 2002 yılına göre yaklaşık 5 kat artışı ifade eder. İçerisinde her türlü teçhizatın bulunduğu ambulanslarla hastayı olay yerinden alma ve hastaneye sevk etmede Avrupa Kara Ambulans Standardı’na (EN 1789) ulaşılmıştır.
Türkiye’de kullanılan resmi ve özel tüm ambulansların TS-EN 1789 Avrupa standartlarında donanıma ve özelliklere sahip olması da dikkat çeken önemli hususlardan biridir.
Kar Paletleri Yaşam İçin Dönüyor
Kar Paletli Ambulanslar 60 santimetre karda 80 kilometreye ulaşabilmektedir. Haziran 2011 itibariyle coğrafi ve iklim şartları sebebiyle ulaşımda güçlük çekilen bölgelerde 194 adet ‘karpaletli ambulans’ halkımıza hizmet vermektedir. Ayrıca, karın yolları kapattığı bölgeler için 18 adet kar küreyici ambulans hizmete sunulmuştur. Böylece en zor iklim koşullarında bile yol şartları hizmete engel olmamaktadır.
Ayrıca büyük kazalar veya kitlesel olaylarda en az 4 yaralının yatarak nakledilebileceği çoklu hasta taşıyan 15 adet ambulans da Sağlık Bakanlığı ekiplerine dâhil edilmiştir.
112 Acil Ambulans Ağı, Dünya Standartlarında!
2002 yılı öncesinde 618 olan kara ambulanslarının sayısı 2011 yılında 2.782’ye yükseltilmiş ve hizmet kalitesi açısından da “Avrupa Kara Ambulans Standardı”na ulaşılmıştır. İlk 10 dakikada ambulansla vakalara ulaşma oranı % 95’e çıkarılmıştır.
Hava Ambulansları- 112 Acil Hastalara Kanatlanarak Yetişiyor
Sadece gelişmiş ülkelerde bulunan hava ambulans sistemi ilk olarak 2008 yılından ülkemizde faaliyete başlamıştır. Haziran 2011 itibariyle ülke geneline hizmet verecek şekilde 19 ambulans helikopteri 15 il merkezine konuşlandırılarak müdahaleye hazır bekletilmektedir.
Uçan Hastaneler; Turbo ve Jet Uçak Ambulanslar
Ayrıca 2010 yılı Nisan ayından itibaren birisi turbojet ve uzun mesafeli, 3 adet de turboprop pervaneli (kısa pisti olan havaalanlarına da inebilecek yapıda) ambulans uçak ile yurtiçi ve yurtdışından acil hasta veya yaralı vatandaşların nakli gerçekleştirilmektedir. Turbojet ambulans uçağı 5.300 km. turboprob ambulans uçağı 3.500 km uçuş menziline sahip olup, her iki uçak da iki hastanın yatarak naklini sağlayabilecek ve yoğun bakım şartlarında her turlu tıbbi müdahaleyi yapabilecek tıbbi ekipman ile donatılmıştır.
Ayrıca uçaklarda bulunan transport kuvözleri ile yeni doğan bebeklerin yoğun bakım şartlarında nakli yapılabilmektedir. Ambulans helikopterler ise 450 km uçuş menziline sahip olup, acil vakaların hastaneler arasında naklinde, trafik kazalarında otoyollara inerek olay yerinde müdahale ve doğrudan hastaneye naklinde ve dağda mahsur kalan birçok acil yardıma ihtiyaç duyan vatandaşın kurtarılmasında önemli görevler yapmaktadır.
10 Ocak 2012 itibariyle ambulans helikopterlerin 20.980 saat uçuş ile taşınan hasta sayısı 10.565, ambulans uçakların 5.789 saat uçuşu ile taşınan hasta sayısı ise 2.059 olmuştur. Bakanlık tarafında bir adet 4 sedyeli turbo Jet ambulans uçak hizmet alımı ihalesi yapılmıştır. 2012 yılından itibaren 5 uçak ambulans hizmet vermektedir.
Deniz Ambulansları Denizlerin Kurtarma Timi
Başta boğulma vakaları olmak üzere, deniz kazalarında hastaneye sevk gerektiren acil durumlarda, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile ortak çalışacak 4 adet Deniz Bot ambulansı da hizmete girmiştir. İlk etapta Marmara Bölgesi’nde hizmete başlayan Deniz-Bot Ambulanslarının 2014 yılına kadar tüm sahil kesimlerine yayılması planlanmıştır.
Motor Ambulanslar - Türkiye’nin En Hızlı Ambulansı Motor Ambulans
Acil vakaların bir kısmı şehirlerin dar sokaklarında ve şehir içi trafiğinin yoğun olduğu yerlerde yaşanmaktadır. Bu bölgelerdeki hastalara mevcut kara ambulansları ile ulaşımda güçlük çekildiği bilinmektedir. Bu sorunun aşılması amacıyla 52 motosikletli ambulans hizmete sokulmuştur.
Hayatı Kolaylaştırmak İçin: 112 Acil Çağrı Merkezi
112 Acil numarasına yapılan tüm çağrılar Komuta Kontrol Merkezi’ne ulaşmaktadır. Bu birimdeki yetkili personellerle, çağrılara cevap verilmekte ve en yakın ambulans olay yerine hızlıca yönlendirilmektedir. Ambulansın olay yerine yönlendirilmesinden sonra hastanın sevk
edileceği hastane servislerine bilgi verilmektedir. 112 Acil çağrı merkezlerinde turistler için 4 ayrı dilde (İngilizce,Almanca,Arapça ve Rusça) yabancı dil bilen personel çalıştırılmaktadır. Hiç konuşamayan hastaların yerleri ise uydu aracılığıyla anında tespit edilmekte, acil çağrı yapan ses adres bildiremese de anında yeri tespit edilerek olay mahalline ambulans sevk edilmektedir.
Haberleşme altyapısı tüm illere kurulan uydu telefonlar ile desteklendi. Elektronik Haritalar Üzerinden Acil Vaka Takibi Dijital harita üzerinden bütün ambulanslar takip edilmeye başlandı. Kırmızı renkte görülen sabit ambulanslar, harekete geçtiğinde maviye dönüşmektedir. Böylece hangi ambulansın ne kadar hızla gittiği, hangi adrese gittiği, hangi yolu kullandığı, vakası olup olmadığı dijital olarak komuta merkezinden takip edilmektedir.